‘Folef, de dolle jonker’ is een groots opgezet theaterstuk, met 21 rollen. Het ‘historisch blijspel’ wordt zes keer opgevoerd.
Wouter van Schie flikt het weer, een top stuk op Podium Nienoord. Jaques d’Acona weet drie van de vijf sterren vrij te geven voor Folef de dolle jonker.
Ondanks het nogal vochtige weer is het gelukkig droog tijdens de voorstellingen. Het is dan ook lachen op Nienoord met Ferdinand Folef. Helaas geen herdersrol voor mij, en Storm, maar het kan niet altijd feest zijn 😉
Korte levensloop Ferdinand Folef
Ferdinand Folef von Inn- und Kniphausen (zo genoemd naar zijn grootvader) werd in 1804 geboren als zoon van Haro Caspar von Inn- und Kniphausen en Susanna Elisabeth Alberda van Bijma. Hij groeide op in een gezin van in totaal vijf kinderen, van wie er twee op jonge leeftijd overleden. ‘Jonker Folef’, zoals hij altijd wordt genoemd, was de broer van de in 1805 geboren Wendelina Cornera en de in 1807 geboren Scato Ludolph.
Deze laatste stond door zijn misvorming bekend als de ‘kreupele jonker’ (of de ‘kromme jonker’). Jonker Folef werd door zijn uitbundige levensstijl bekend als de ‘dolle jonker’. Op 18-jarige leeftijd ging hij in de stad Groningen rechten studeren. Nadat hij gepromoveerd was, brak de Belgische opstand uit en werd hij luitenant bij de Groningse mobiele schutterij. Hij maakte onder andere de Tiendaagse Veldtocht mee en schopte het uiteindelijk tot kapitein. Toen hij in 1836 terugkeerde werd er in Leek twee dagen lang feestgevierd. In datzelfde jaar overleden zijn broer en enkele maanden later ook zijn moeder…
In 1842 ging zijn vader heen, waarop jonker Folef heer van Nienoord werd. Zijn zwager, Ulrich Willem Frederik van Panhuys (vader van de in 1907 verongelukte Bram van Panhuys), die ook op Nienoord woonde, verhuisde kort daarna met zijn gezin naar Groningen, want de mannen konden het niet goed met elkaar vinden. Folef werd burgemeester van Leek en Marum. Hij was in deze functie weinig betekenisvol, maar erg geliefd bij de bevolking. Als hij de herberg onder het gemeentehuis binnenkwam klonk het steevast: “Leve de jonker!” Folef stond als een jolige man bekend die hield van practical jokes en graag alcohol (met name Barceloni-wijn) lustte.
Uiteindelijk stierf jonker Folef ongewild ongehuwd, waardoor hij de laatste baron Von Inn- und Kniphausen van Nederland werd. Hij werd begraven op het kerkhof te Midwolde. Naar verluidt ligt hij onder de steen met ‘Nienoord’ erop.
Hieronder de foto’s die ik gemaakt heb tijdens de voorstelling.