Lammetjesdag 2012 en Bobtails

Zaterdag 14 april 2012 is weer een bijzondere dag bij De Scheperij. Vreemde honden bij de schapen en allemaal kido’s bij de lammetjes. En ze zijn zo lief die kleine Speckled koppies, een heerlijk zwart snuitje. Er waren enkele speenlammetjes en vele vrijwilligers die wel wilden helpen.


En vreemde grote honden bij de schapen, de Speckleds keken er niet raar van op. Ergens was er een stukje herkenning. Beiden komen ze uit Engeland, Youandi (Bobtail) is een Old English Sheepdog (OES). Schapen zit ze dus in het bloed, tijd voor een aanlegtest bij De Scheperij. De bobbies waren het gehele weekend op Nienoord te vinden.

“Bron WIKI” 

Het doel van de OES was om de kudde schapen te beschermen. De veehouders uit die tijd wilden het liefst grote, lichtgekleurde honden hebben, die zó sterk waren dat zij het tegen beren en wolven konden opnemen. Het zuidwesten van Engeland is erg ruig. De OES moest werken over dit ruige terrein, de grote verscheidenheid van weersomstandigheden aankunnen en de kudde dag en nacht bewaken. De OES bezit een matig lang, klimaatbestendige vacht, die daarnaast ook als “opvulling” diende om de hond te beschermen tegen letsel toegebracht door roofdieren. De OES moest intelligent zijn om te kunnen bepalen wanneer hij een roofdier zou aanvallen of wanneer hij moest terug keren naar de kudde om deze te bewaken. De OES was een krachtige sterke hond die weerstand kon bieden.

01 02