03 Met Bryan zijn we niet zover gekomen maar met Storm lukt het aardig.
Schapendrijven, we vinden het beiden leuk en gaan er dan ook voor. Met De Scheperij als leerschool hebben we toch al aardige stappen gemaakt.Zo hebben we al in het voorprogramma bij Anna van Ewsum gelopen voor de Borg op Nienoord. Een openlucht spel dat zich afspeeld zo rond 1665. Hier mogen ze ons altijd weer voor vragen, gaaf om te doen.In het blog hieronder ga ik proberen onze wedstrijden weer te geven, indien mogelijk met foto’s.
Zelf wedstrijden lopen en foto’s maken valt niet mee, dus….Wilt u het zelf eens proberen KLIK dan HIER
02
Onze trails

Agenda

Voorlopig hebben we niets op het programma hero

5 augustus 2012 Vechtdaltrial.

Gelukkig niet zo vroeg uit de veren op de zondagmorgen, eerst dag van de vakantie. Storm en ik vertrekken naar Heemserveen. Een zon overgoten dag en drie of vier spatjes water, in Leek heeft het gespoeld dus we klagen niet.

Vechtdal, vlak bij Slagharen, is een prachtig omgeving en het parcours is een mooi groot afgezet veld. De startlijst is iets aangepast en we mogen als nummer 6 in actie komen. Oelewapper als ik ben geef ik de verkeerde signalen af naar Storm. Ik leg hem duidelijk op away, geef ook het commando away en voor de kenners, ik ga op comby staan. Storm zijn eerste reactie is dan ook, terecht, naar com bye. Een cross voor de paal langs, maar ff brommen en meneer luister direct naar away. Kunnen we lang over babbelen maar ik heb liever een dubbele cross dan dat Strom er met com bye vandoor gaat.

Lift en fetch kunnen iets rustiger maar het gaat allemaal in een tempo dat we aan kunnen. Om de paal gaat iets wilder maar ook hier redden we ons aardig. De drive gaat goed, in mijn ogen, en we komen weer rustig bij de paal aan. Even wachten totdat Wiet aangeeft dat we verder mogen. Pennen, een verhaal op zich en maar weinigen die het over drie dagen gelukt is. Wij ook niet dus. Een stoer verhaal van “bijna ging het goed” kan natuurlijk ook maar uiteindelijk NADA. Ik ben tevreden en wij zijn een keer zonder DIS rond gekomen, TOP TOCH.

Onze totaal punten telling was 29, geen topper volgens de cijfers ;-). Hebben we wel iets om aan te werken…

IMG_1851 IMG_1866 IMG_1868 IMG_1889 IMG_1896

IMG_1900

Een super foto, dank je Manja!

Exlootrials 23 Juni 2012

We zijn er weer geweest op 23 juni 2012. Storm en ik moesten laat starten maar toch vroeg uit de veren. Kijken hoe de rest het doet. Nou dat belooft wat, “rustige” schapen in Exloo. nou ja de eerste 15 á 20 koppels. Johan van der D. was voor mij, Johan beroemd om zijn snelheidsrecord weet ook nu weer een “puike tijd” neer te zetten. Dit was weer NIET de bedoeling.Nu Storm en ik. Ik zag het al gebeuren, tijdens het opzetten vlogen de dames al alle kanten op. En wij maar wachten.Eindelijk mogen wij los. YES, Storm loopt een prachtige outrun tot achter de schapen. Daarna zetten de dames de sokken erin, Storm toch mooi op afstand maar het mocht niet baten. 1 schaap ging rechts van het parcour. Storm er eerst nog, op commando, er achteraan. De andere dames zagen hun kans schoon en gingen er over links van door. Storm terug geroepen en we hebben nog geprobeerd de dames tegen te houden maar daarvoor was het al te laat. Ook wij dus weer een snelle tijd. Voor Johan en mij wordt het bijna een uitdaging om hier goed te lopen. 20120623-01

 

20120623-02

20120623-03     20120623-04
Positief, Storm bleef rustig, geen bijtacties, en hij heeft een nieuwe knuffelvriendin. Een weetje, Tjitse is erg voorzichtig met de nieuwe 4X4… KLIK HIER voor de foto’s  

17 maart 2012, Hanze Trial in Zwolle

Paniek in Zwolle!
Jurrien en Storm bijna te laat voor hun run. Blijkt dat er in de 1 ½ klasse diverse mensen er tussen uit zijn gevallen. Maar goed Johan, Fetje en Rommy weer helemaal gerust. De Vries was op tijd ;-).

Klasse 1½ (onze Hanze klasse): Outrun (150m)-lift-fetch bij de paal blijven, dan de drive, hierbij mag de handler de paal verlaten, maar niet uit de ring, om de hond te ondersteunen.

Eerst even kijken hoe het parcours is maar als je er eenmaal 1 hebt gehad is eigenlijk alleen de vraag links om of rechts om de paal.

Tja de paal, deze handler gaat braaf aan de verkeerde kant van de paal staan, legt Storm wel goed neer maar hij moet voor de paal langs. In vakjargon een CROSS, en dat mag niet.

outrun Ourun, wat zullen we er nu weer van zeggen. Wamel ging top en nu weer nix nada noppes. Zodra fetspoort 1 is gepasseerd komt de rem erop. Veel concentratie opbouwen en de hele wereld vergeten. Met trainen gaat het “perfect”, zo ook vandaag (zondag 18 maart). Hij blijft dit doen totdat de dames beginnen te schuifelen en te lopen. Dat is het ineens GAAAAAAaaaan als de weerlicht. NET NIET, net niet gebeten.

Net_niet

Net niet … net. Echt nog maar net. Ze kijken elkaar echter wel in de ogen volgens mij

0302
kruis Van de lift en fets is dan al geen sprake meer, zwalken over het veld en ook de drive hebben we maar half gedaan. Het kruis was geheel mijn eigen fout, in gedachten nog bij de outrun, sta ik gewoon toe te kijken zonder een poot uit te steken. Als Storm op dat moment zijn middenvinger had opgestoken was dat 100% terecht geweest.01

De pen hebben we niet meer gehaald, “TIJD” 8 min. zijn om. Plus van de dag, geen dis op bijten ;-). En zo moeten we het positieve er maar weer uithalen.

MANDEFJILD TRIAL klasse 1 en 2, 3 december te Bakkeveen

November 2011 was de droogste maand ooit, volgens de boeken. 3 december heeft een verwoede poging gedaan om dit in te halen, tjonge wat een water op de zaterdagmorgen. Geluk stond er een tent in het Frieslandschap bij Bakkeveen. Om half negen even door het mooie parcours heen lopen. I.v.m. het slechte weer geen camera meegenomen, had wel gekund vanuit de tent. Een wijze les voor de volgende keer. Na twee runs had ik het al bekeken, en alle anderen ook, dat zijn lastige dames die eerder om de hindernissen heen lopen dan erdoor. De kudde in Bakkeveen loopt dan ook dagelijks zonder begeleiding “bijna” naast de kooi, maar dit mag uiteraard geen excuus zijn voor klasse 1 lopers smile .  2011-004

Dame 1 hield er dan ook spontaan mee op, hier doe ik niet aan mee…Mijn grootste zorg was dan ook de outrun. Alle eerder wedstrijden,  2 stuks, maakte meneer de outrun NIET af. Samen met Johan en Rommy hebben we hier veel op getraind, en tijden het trainen geen centje pijn. Johan wordt zelfs uit de laarzen gelopen of dat ie maar even aan de kant gaat Storm moet er langs om achter de freules te komen.

En ook nu gaat hij er als een speer vandoor tot dicht bij de vrouwtjes en stop. Boven op de rem wachten tot er enige beweging in de schapen komt en dan pas door lopen. Weer heel raar, Johan aanwezig en ook zeer verbaast (gelukkig voor mij). Zou het misschien aan het andere ras liggen, Johan den Draai “kom maar eens bij mij oefenen” en dat gaan we zeker proberen.

Na de outrun en de lift beginnen de dames van links naar rechts over het veld te zwalken om maar niet door de hindernissen te hoeven, Storm ver op afstand (grote klasse) doet zijn best. Totdat, ja totdat de schapen het echt op een lopen zetten. Storm kan zich niet meer inhouden en een klein plukje wol wordt met de wind meegenomen over het prachtige natte landschap.

Sorry zegt Maco ”Hij doet het heel aardig maar deze hap kan ik niet door de vingers zien”. Verbaast mij dat het nog zolang heeft geduurd, ik had ze al veel eerder te grazen genomen maar kan niet zo snel rennen. Nu ligt het aan mij dat ik aan de verkeerde kant sta, te laat stuur enz. zodat hij naar de noodrem grijpt. Het is dan ook klasse 1 en samen moeten we nog veel leren.

Outrun = 15 punten
Lift = 4 punten
Fetch = 14 punten
Drive = 6 punten
Straat uiteindelijk een DIS.

Ondanks de regen een TOP morgen met gezellige mensen en overheerlijke soep.
Maco en Johan bedankt.

Startende handlers, 29 december 2011 te Wamel

We hebben de smaak wel te pakken. Storm wou graag een wedstrijd in de buurt van z’n broer, nou dat moet kunnen. Wamel en Wijk bij Duurstede is niet zo ver. We gaan op 29 december en nu maar hopen dat er niet te veel sneeuw ligt.
Storm en ik hebben ons opgegeven, het was een eindje tuffen maar dat hebben we er voor over. Mijn tijdsplanning van ± 8 min per run ging niet op, te weinig DIS om mijn theorie van 8 tot 10 min, staande te houden. Maar op de klei velden van Wamel is veel wind en in de middag ook veel regen. Heerlijk schapen drijf weer dus.
Een mooi opgezet veld met de op te zetten schapen ver uit de buurt en ook de afvoer straat was mooi lang. Alles paraat voor een TOP run, Storm HEEL goed bezig.

Een mooie outrun “voor ons dan”, een top lift en puike fetch, en dan beginnen aan de draai om de handler heen. Storm netjes tussen de afvoer en de schapen, dat hebben we al gezien in Exloo en Bakkeveen. Schapen willen nu eenmaal snel van het veld af.

Storm goed in de gaten houdend zie ik meneer ineens met z’n neus, in het gaas, verbaast kijkend. Ikzelf ook als ik me omdraai. De dames maakten van de gelegenheid gebruik om via de handlers toegang het veld af te lopen.  Te gek voor woorden maar wel een wijze les. Dit moet eigenlijk niet mogen dat een handlers toegang in de looplijn van de schapen openstaat (zie tekening).

29122011-01

De ingang/uitgang net verkeerd om, is mijn mening

Riverscheepdogs Hans of Luuk wilde ons nog wel een herkansing geven, buiten mededinging. We hadden het wel gezien voor vandaag. Lekker in de auto, kachel aan, en naar huis.

Het positieve in het verhaal is een goede outrun en geen dis op bijten. En de grootste pluspunt is wel het weerzien van broer Tyco, hij heeft dezelfde vacht tekeningen als Storm maar dan meer een choco kleur. Tyco is echter een stuk kleiner. Maar met de neuzen tegen elkaar, zonder blote tanden, en heftig met de staarten zwaaien zou je bijna denken dat ze elkaar herkennen. Al met al een toch een leuke dag ver van huis.

South-Wales Style Sheepdog Trial

20111015-04 Onze eerste “ECHTE” South-Wales Style Sheepdog Trial.Het was in Leek en Storm en ik hebben ons dan ook aangemeld als vrijwilliger. Direct  1 van de mooiste klussen te pakken, de schapen op halen vanaf het veld “Staatsbosbeheer”. Om 8 uur waren we dus al aan de wandel en zonder problemen 100 dames naar de drafbaan gebracht. Daar aangekomen waaierden ze direct uit om van het verrukkelijke gras te eten.Klasse 3 begon, is moeilijker en samen met Harry verzorgend wij de afvoer van de dames na een wedstrijd, wederom geen centje pijn. Na het middag uur begon klasse 2, he he eindelijk. Hetzelfde als in Exloo, vertrek is goed maar dan staan daar allemaal mensen om 5 schapen heen. Hij blijft het raar vinden en ook nu weer in sluipgang er naar toe (-160 punten. De lift is dan ook direct een probleem, er niet goed achter komen en de dames zijn al vertrokken (-8 punten. De fetch ging in een moordend tempo (-12 punten. Het verschrikkelijke kruis, de dames waren al behoorlijk uit hun doen en dat ging dus helemaal NIET (- 18 punten. Tja en dan gaan de dames allemaal rare dingen doen die een kudde niet doet, ze spatten allemaal uit elkaar en dan MOET je aan de rem trekken.Happen is een DIS en dus einde oefening.Vervolgens maar weer ons vrijwilligerswerk opgepakt en dan gaat het weer top, ook het terugbrengen is met twee vingers in de neus. Storm zijn verklaring is dat ik toch wat gespannen ben en dat 5 dames in bedwang houden moeilijker is dan 100. Vooral de afstand tot de dames moet bij 5 veel groter zijn dan bij 100. En daar gaan we op trainen!!!

20111015-03 20111015-02 20111015-01

20111015-05

En na een dag zwoegen mag je bij de kachel uitblazen…

Ppffff, onze eerste trial.

Een spannende dag, onze eerste wedstrijd. In Exloo aangekomen lopen we eerst even rondje over het terrein waarbij Johan verteld waar ik het beste om kan denken. Jan Bos (jury) geeft een duidelijke uitleg, en geeft aan dat je de 8 min. mag volmaken ook al gaat het fout. Goed in de oren knopen dus. Hekje hier, rondje paal, hekje daar, cirkeltje, ff een dame vastpakken, pennen klaar ben je. Appeltje eitje zou je denken, FOR GET IT.

Away ging top, mooi vanaf rechts vertrekken. Maar dan staan daar drie kerels bij de schapen, Storm onmiddellijk in sluip mode. Wat moeten die daar nu weer, langzaam aan (meer eye opbouwen natuurlijk) en nog langzamer dan langzaam. Uiteindelijk toch achter de schapen aan de lift beginnen. Outrun -12 punten (max 20). De lift ging als een speer, de schapen liepen nog harder dan Storm en daar ging het ook fout. Storm trekt uiteindelijk aan de rem door te happen. Lift – 4 punten (max 10). Happen naar de schapen is een “DIS” en dus einde oefening.

Oja de 8 min. mocht je af maken. Ook Storm had dit goed begrepen, vol door jagen en zorgen dat je de schapen tussen het publiek krijgt. Missie geslaagd, in dat opzicht! We weten waar we op moeten trainen, vreemde kerels bij 5 schapen, normaal de outrun afmaken gevolgd door een lay down. De rest hebben we nog niet kunnen uitvoeren en dus weten ook niet waar we nog meer op moeten trainen.  Een topdag en voor meer foto’s klik hier

20110924-exloo-01 20110924-exloo-02 20110924-exloo-03 20110924-exloo-04 20110924-exloo-05